Suurtalouskokki valmistaa ruokaa muun muassa sairaaloissa, vanhainkodeissa, oppilaitoksissa ja henkilöstöravintoloissa. Työ suurkeittiössä on vastuullista, koska siellä suunnitellaan ja valmistetaan ateriakokonaisuuksia suurissa erissä lukuisille ruokailijoille. Työssä tarvitaan ruoka-aineiden ja valmistusmenetelmien tuntemusta sekä asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaitoja.
Suurtalouskokki valmistaa ruokaa suurkeittiössä ohjeen mukaan. Työlle on tyypillistä kerralla valmistettavat suuret annosmäärät sekä suurtaloustyypistä riippuen monenlaiset erikoisruokavaliot.
Tehtäviin kuuluu pienemmissä yksiköissä myös elintarvikkeiden hankintaa, vastaanottoa ja varastointia, raaka-aineiden ja puolivalmisteiden käsittelyä sekä ruoan tarjolle asettamista ja annostelua. Suurtalouskokin tehtäviin kuuluu myös ruoanvalmistuslaitteiden puhdistus ja niiden kunnon valvonta.
Työ on vastuullista, sillä käsiteltävänä on suuria elintarvike- ja ruokamääriä, ja ruoan tulee olla laadukasta ja maittavaa. Ruokapalvelujen järjestämisen keskeisinä lähtökohtina ovat ravitsemussuositusten noudattaminen ja asiakasyhteisön tai -yrityksen toiveet.
Varsinkin erityisruokavalioita valmistettaessa on työssä huomioitava asiakkaiden erilaiset ravitsemukselliset ja terveydelliset näkökulmat.
Dieettikokki on erikoistunut valmistamaan ruokaa erilaisten sairauksien tai muun syyn takia erityisruokavaliota tarvitseville. Suurtalouskokin tehtäviin voi nykyisin kuulua myös edustusruokien valmistusta ja esille laittoa.
Suuressa yksikössä suurtalouskokki voi toimia työryhmän johtajana. Työ tehdään yhteistyönä, ja työnkierto otetaan huomioon työvuorolistoja laadittaessa.
Suurkeittiö on työympäristönä meluinen. Melua aiheuttavat astianpesukoneet sekä muut koneet ja laitteet. Keittiö voi olla myös kuuma, kostea ja vetoinen. Valmistettaessa suuria eriä ruokaa on välttämätöntä käyttää erilaista suurkeittiökoneita ja laitteita, joiden monipuolisen käytön tuntemus on välttämätön.
Catering-alan työ on usein päivätyötä, mutta työ voi olla myös vuorotyötä, ja työtä saatetaan tehdä myös viikonloppuisin.
Työpaikkoja ovat muun muassa sairaalan, vanhainkodin, päiväkodin, oppilaitoksen, puolustusvoimien keittiöt tai yrityksen henkilöstöravintolat.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa catering-alan perustutkinnon, jossa voi suuntautua suurtalouskokiksi.
Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena ja näyttötutkintona.
Alalla on mahdollista suorittaa myös suurtalouskokin ammattitutkinto.
Palkkatilastot
-
2 415 EUR
-
2 420 EUR
-
2 358 EUR
-
2 415 EUR
-
2 420 EUR
-
2 358 EUR