Uudistimme ammatinvalintatestimme – kokeile uutta testiä täällä!

Näyttää 1-20 koulutusta 30 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
  • = Mukana kevään yhteishaussa
Näyttää 1-20 koulutusta 30 tuloksesta
1
2

Biologia

Biologia on luonnontiede, joka tutkii eläviä järjestelmiä. Biologinen tutkimustyö tuottaa uutta tietoa todellisuudesta, auttaa ratkaisemaan esimerkiksi ympäristöongelmia sekä helpottaa käytännön elämäämme erilaisten teknisten sovellusten kautta. Tutkimustyön lisäksi biologeja työskentelee mm. opetusalalla, ympäristövalvonnassa ja hallinnon tehtävissä.

Biologista tutkimus- ja kehittämistyötä tehdään useilla osa-alueilla. Perinteisesti biologia on jaoteltu organismien tyypin mukaan kasvitieteeseen (botaniikka), eläintieteeseen (zoologia) ja mikrobiologiaan (mikro-organismit). Nämä tutkimusalueet on taas jaoteltu edelleen sen mukaan, missä mittakaavassa tutkimus tapahtuu ja mitä menetelmiä käytetään.

Missä voit opiskella biologiaa?

Yliopistoissa voi opiskella bio- ja ympäristötieteitä luonnontietellisissä tiedekunnissa. Oppiaineiden nimissä ja opintojen painotuksissa on eroja yliopistojen välillä. Bio- ja ympäristötieteisiin kuuluvat ekologia, eläintiede, kasvitiede, hydrobiologia ja limnologia, kalabiologia ja kalatalous, yleinen mikrobiologia, perinnöllisyystiede, ympäristötieteet sekä biotekniikka ja bioteknologia.

Bio- ja ympäristötieteitä voi opiskella Helsingin yliopiston Biotieteiden laitoksella, Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa, Jyväskylän yliopiston Bio- ja ympäristötieteiden laitoksella, Oulun yliopiston Biologian laitoksella, Tampereen yliopiston bioteknologian koulutusohjelmassa, Turun yliopiston Biologian laitoksella sekä Åbo Akademissa. Alempi korkeakoulututkinto on luonnontieteiden kandidaatti. Ylempi korkeakoulututkinto on filosofian maisteri.

Biologiaa voi opiskella myös kansanopistoissa suorittamalla yksitäisiä kursseja tai aine kokonaisuuksia.

Opettajaksi haluavien on sisällytettävä tutkintoon myös opettajan pedagogiset opinnot tai suoritettava ne erikseen korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen.

Biologiaa opiskellut työelämässä

Biologit ovat luonnontieteilijöitä, joiden työn kohteena on elävä luonto. Biologian tutkimustuloksia hyödynnetään mm. lääketieteessä, lääketeollisuudessa ja terveydenhuollon teknisissä sovelluksissa, elintarviketuotannossa, luonnonvarojen kestävän kehityksen mukaisessa käytössä ja ympäristöongelmien ratkaisemisessa. Biologeja työskentelee hyvin monenlaisissa asiantuntijatehtävissä eri tehtäväalueilla, joita ovat esimerkiksi tutkimus, ympäristöalan suunnittelu ja -valvonta, opetus ja hallinnollinen työ. 

Tutkimus- ja opetustyö

Tutkimustyötä tehdään pääasiassa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa. Opetustehtävät työllistävät pedagogisen pätevyyden hankkineita biologeja yliopistoista toisen asteen oppilaitoksiin.

Hallinnollinen työ

Hallinnollista työtä tehdään valtiolla esimerkiksi ympäristöhallinnossa sekä kunnilla mm. ympäristötoimissa tai vastaavissa yksiköissä. Järjestöissä biologeja työskentelee mm. luonnon- ja ympäristönsuojeluun liittyvissä asiantuntijatehtävissä, joissa työ on esimerkiksi vaikuttamista, tiedottamista ja kouluttamista.

Yksityinen sektori työllistää esimerkiksi konsultti- ja tutkimusyrityksissä. Työpaikkoja on jonkin verran myös alan järjestöissä.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: ammattinetti.fi, opintopolku.fi

Usein kysytyt kysymykset

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!