Palkka ja tietoa ammatista Elintarvikekemisti

Lisätietoa ammatista

Elintarvikekemistit työskentelevät tuotesuunnittelun, laadunvarmistuksen ja valvonnan tehtävissä elintarvikealalla. Tehtävänä voi olla myös tutkimus tai markkinointi. Työpaikkoja on elintarviketeollisuudessa, tutkimus- ja valvontalaboratorioissa sekä elintarvikealan oppilaitoksissa. Työssä tarvitaan mm. elintarvikkeiden tuntemusta ja tutkimusmenetelmien hallintaa sekä vastuullisuutta, kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja ryhmätyöhön.

Lue lisää ammatista Elintarvikekemisti

Elintarvikekemisti on elintarviketieteilijä, joka voi työskennellä tuotesuunnittelun tehtävissä elintarviketeollisuudessa, valvontatehtävissä elintarvike-, maatalous- ja ympäristöalojen laboratorioissa, tutkijana tutkimuslaitoksissa ja yliopistoissa tai opettajana elintarvikealan oppilaitoksissa.

Elintarvikekemia liittyy ravinnossa esiintyvien aineiden ja kemiallisten yhdisteiden rakenteisiin, ominaisuuksiin ja reaktioihin. Näiden merkitystä tutkitaan myös elintarvikkeiden laadun varmistamiseksi ja elintarviketurvallisuuden kannalta. Elintarvikekemiassa kehitetään myös alan tutkimusmenetelmiä.

Elintarviketeollisuudessa työtehtäviä ovat tuotesuunnittelu ja laadunvarmistus. Tuotesuunnittelussa on huomioitava monenlaisia tekijöitä. Ruoan tulee olla laadultaan hyvää, terveellistä ja turvallista. Työssä on huomioitava myös valmistettavuuteen, säilyvyyteen ja kustannuksiin liittyviä tekijöitä.

Elintarviketeollisuuden laadunvarmistuksessa huolehditaan erilaisin laboratoriotutkimuksin ja testein siitä, että elintarvikkeiden koostumus on halutunlainen ja asetetut laatuvaatimukset täyttyvät. Raaka-aineiden ja elintarvikkeiden laatua valvotaan eri valmistusvaiheissa, samoin kuumennus-, jäähdytys- ja säilytyslämpötiloja sekä tuotannossa käytettävien koneiden, laitteiden, työvälineiden ja tilojen puhtautta.

Elintarvikealan, maatalousalan ja ympäristöalan tutkimus- ja valvontalaboratorioissa tehtävät liittyvät analytiikkaan, valvontaan ja riskinarviointiin. Työ on erilaisten näytteiden analysointia, joka kohdistuu elintarvikkeisiin, rehuihin, siemeniin, lannoitteisiin ja myös eläintauteihin, mikä tähtää laadun, terveellisyyden ja turvallisuuden varmistamiseen sekä koko elintarvikeketjun turvallisuuden valvontaan ja parantamiseen.

Valvontatehtävissä voidaan toimia myös esimerkiksi kunnan elintarvike- tai terveystarkastajana. Tehtäviin voi kuulua mm. elintarviketeollisuuden yritysten, kauppojen, ravintoloiden jne. omavalvonnan valvomista, tarkastuskäyntejä ja näytteenottoa.

Tutkimuslaitoksissa ja yliopistoissa tehdään elintarvikealan tutkimusta, joka kohdistuu esimerkiksi elintarvikkeiden rasvoihin, proteiineihin, hiilihydraatteihin, vitamiineihin, kivennäis- ja hivenaineisiin ja antioksidantteihin. Tutkimus voi kohdistua myös elintarvikkeen sisältämiin mahdollisin haitallisiin aineisiin.

Tutkimus voi liittyä myös siihen, miten elintarvikkeet valmistetaan raaka-aineista, ruoan laatuun, hyvään ravitsemukseen, funktionaalisiin elintarvikkeisiin, biotekniikkaan, mikrobien hyötykäyttöön, mikrobiologiseen turvallisuuteen, viruksiin ja bakteereihin, eläin- ja kasvitauteihin, allergeeneihin, tuotannossa käytettävien antibioottien vaikutuksiin ja kemialliseen elintarviketurvallisuuteen kuten lisäaineisiin.

Työhön voi liittyä myös tietopalvelutehtäviä, joissa annetaan neuvontaa. Opetustehtävissä työskennellään elintarvikealan koulutusta antavissa oppilaitoksissa toisen asteen ammatillisista oppilaitoksista yliopistoihin. Hallintotehtävissä työskennellään esimerkiksi elintarvikealan ja elintarviketurvallisuuden säädösten ja ohjeiden suunnittelun ja kehittämisen parissa.

Tutkimustyötä tehdään laboratorioissa käyttäen apuna erilaisia analysoinnissa tarvittavia välineitä, laitteita ja tietotekniikkaa. Toimistossa laaditaan raportteja. Ammattiin kuuluu sekä itsenäistä työskentelyä että ryhmätyötä ja palavereja. Yhteistyötä tehdään mm. muiden tutkijoiden, tuotannon, alkutuottajien ja viranomaisten kanssa. Työ on yleensä päivätyötä. Ammattiin voi kuulua matkustamista esimerkiksi konferenssien vuoksi.

 

Lue lisää ammatista Elintarvikekemisti

Elintarviketeollisuus. Elintarvikealan, maatalousalan ja ympäristöalan laboratoriot. Elintarviketurvallisuusvirasto EVIRA. Neuvontajärjestöt. Tutkimuslaitokset. Yliopistot. Oppilaitokset. Kunnat. Valtio.

Lue lisää ammatista Elintarvikekemisti

Helsingin yliopiston Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksella voi opiskella elintarvikekemiaa. Ylempi korkeakoulututkinto on elintarviketieteiden maisteri. Alempi korkeakoulututkinto on elintarviketieteiden kandidaatti.

Turun yliopiston Biokemian laitoksella voi opiskella biokemiaa, jossa voi suuntautua elintarvikekemiaan. Ylempi korkeakoulututkinto on filosofian maisteri. Turun yliopiston Biokemian laitoksella voi opiskella myös biotekniikkaa. Ylempi korkeakoulututkinto on diplomi-insinööri.

 




Lue lisää ammatista Elintarvikekemisti
Mainokset