Tuotannon esimies johtaa elintarviketeollisuuden tuotantolaitoksessa oman osastonsa toimintaa ja henkilöstöä tuotantotavoitteiden saavuttamiseksi. Työtehtäviin kuuluvat mm. työnjohtotehtävät sekä seuranta ja raportointi. Työssä tarvitaan tulosvastuullisuutta ja monitaitoisuutta.
Tuotannon esimies vastaa osastonsa henkilöstöstä, teknologiasta, raaka-ainetilauksista sekä laitteiden ja tuotantotilojen puhdistuksesta. Työtehtävät ja vastuualueet vaihtelevat tuotantolaitoksen toiminnan ja organisoinnin mukaan.
Työnjohtotehtävissä tuotannon esimies vastaa osaston toiminnan tehokkuudesta päivä- ja viikko-ohjelmien mukaan. Hän vastaa tuotannon suunnittelusta ja toteutuksesta ottaen huomioon henkilöstön, raaka-aineet, resurssit, koneet ja laitteet sekä toimitusvalmiudet. Hän vastaa myös varastojen seurannasta ja päivittäisten raaka-aineiden tilauksesta.
Tuotannon esimies pitää tarvittavat sidosryhmät ajan tasalla edellisen päivän tuotannon toteutumasta sekä kuluvan ja seuraavan päivän toteutuksesta. Hän ilmoittaa tuotannon muutoksista tuotannonsuunnittelijalle tai tuotepäällikölle sekä muille tietoa tarvitseville sidosryhmille.
Tuotannon esimies vastaa myös toimialueen koneiden ja laitteiden puhdistuksesta huolehtimisesta, raportoi poikkeamat ja huolehtii työasusteiden vaatehuollon toimivuudesta. Tehtäviin kuuluu myös ohjata henkilöstöä hygienia-asioissa.
Tuotannon esimies vastaa myös henkilöstön- ja työolosuhteiden kehittämisestä, henkisestä hyvinvoinnista ja työturvallisuudesta. Uutta teknologiaa käyttöönotettaessa tuotannon esimies vastaa käyttö- ja ylläpitokoulutuksen suunnittelusta ja järjestämisestä.
Tuotannon esimies huolehtii tehdaskoneiden ja laitehuoltojen huomioimisesta tuotantosuunnittelussa. Hän seuraa osaston mittareita ja vastaa tuotannon läpimenon seurannasta. Tuotannon esimies seuraa myös alan teknistä kehitystä ja vastaa laitehäiriöiden seurannasta ja raportoinneista.
Tuotannon esimies on päivittäin yhteydessä tuotannon suunnitteluun ja ohjaukseen, laboratorioon, teollisuusvarastoon sekä tuotantolaitoksen muihin osastoihin tuotantoa koskevissa asioissa. Tehdaspalvelun / kunnossapidon kanssa viestitään, jotta kunnossapito saa tarvittavat kunnossapitotarvetiedot ja sopii ennakkohuolloista.
Hän osallistuu myös laadunohjaukseen sekä tuotelaadun ja tuotteiden, reseptien ja prosessien kehittämistehtäviin. Tuotannon esimies voi toimia yhteistyössä myös markkinoinnin kanssa myynninohjauksessa.
Tiimiorganisaatioissa hän voi toimia tiiminsä kokousten vetäjänä tai valmistelijana ja järjestää henkilökunnan kehityskeskusteluja. Tehtäviin kuuluu myös osallistuminen osaston päivä-, viikko-, kuukausi- ja vuosisuunnitteluun.
Työympäristönä on elintarviketeollisuuden tuotantolaitos. Työtä tehdään sekä tuotantotiloissa että toimistossa. Työ on tyypillisesti päivätyötä, mutta tarvittaessa työajat joustavat.
Elintarviketeollisuuden tuotantolaitokset.
Ammattikorkeakoulussa voi suorittaa tutkinnon insinööri (AMK) bio- ja elintarviketekniikkaan suuntautuen.
Helsingin yliopistossa voi opiskella elintarvike- ja ravitsemustieteitä ja suorittaa ylemmän korkeakoulututkinnon elintarviketieteiden maisteri.