Palkka ja tietoa ammatista Teurastaja

Lisätietoa ammatista

Teurastajat työskentelevät teurastamoissa, joissa he teurastavat teuraseläimiä ja käsittelevät ruhoja. Työ on pääasiassa koneellistettua liukuhihnatyötä, jossa tehdään eri osatehtäviä. Työssä vaaditaan kädentaitoja, kohtuullisia ruumiinvoimia sekä hygieniasäädösten noudattamista.

Lue lisää ammatista Teurastaja

Teurastajan tehtävänä on huolehtia teurastamoihin toimitettujen teuraseläinten teurastuksesta sekä ruhojen viimeistelystä.

Teurastus käsittää eläinten tainnutuksen, piston jälkeen veren talteenoton, sisäelinten poiston ja suolistuksen sekä nautojen nylkemisen tai sikojen kalttauksen. Tarvittaessa poistetaan myös pää ja eturaajat. Työssä käytetään erilaisia koneellisia vetolaitteita. Tämän jälkeen ruho jäähdytetään. Teurastamoissa on em. prosesseja varten erityiset tuotantolinjat.

Suurteurastamot ovat pitkälle kehittyneitä myös koneellisesti, ja työntekijät ovat erikoistuneita kokonaisuuden lisäksi ammatin erityistyövaiheisiin. Teurastajat työskentelevät pääasiassa liukuhihnamaisella linjalla, jossa ruhot kulkevat katossa olevaa rataa pitkin ja teurastaja tekee siinä tarvittavat osatehtävät.

Yksittäisissä teurastamoissa voidaan käsitellä eri eläinlajeja, mutta sian teurastus on pidettävä erillään muiden eläinten teurastuspaikoista erilaisen prosessin ja hygieniasyiden takia. Tästä syystä on kehittynyt erityisiä sikateurastamoita. Broileritehtaissa työ sisältää 40-50 erilaista työvaihetta. Pienissä teurastamoissa ei työtehtävissä ole erikoistumista.

Lihan ja veren käsittelylämpötilat on tarkasti ohjeistettu. Lihan jäähdytys aloitetaan heti teurastuksen jälkeen. Sian ja naudan ruhot jäähdytetään +7 C:n lämpötilaan tai sen alle. Lihan sopivin säilytyslämpötila on 0- +2 C. Elintarvikkeeksi tarkoitettu veri jäähdytetään kolmen tunnin kuluessa teurastuksesta alle + 3 C:n lämpötilaan.

Lämpötilan vaihtelut ja viileät työtilat asettavat omat vaatimuksensa työntekijälle samoin kuin mahdolliset hajuhaitat. Työn hygienia on tarkkaa ja valvottua. Työssä käytetään suojavaatteita. Työ on pääasiassa päivätyötä.

Lue lisää ammatista Teurastaja

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa elintarvikealan perustutkinnon liha-alaan suuntautuen. Tutkinto on lihatuotteiden valmistaja.

Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella sekä näyttötutkintona aikuiskoulutuksessa.

Näyttötutkintona voidaan suorittaa ammattitaidon kartuttua myös lihanjalostajan ja lihateollisuuden ammattitutkinnot.

 




Lue lisää ammatista Teurastaja
Mainokset