Palkka ja tietoa ammatista Tuotevalmistaja, meijeriteollisuus

Lisätietoa ammatista

Meijereiden tuotevalmistajat työskentelevät eri maitotuotteiden automatisoidun valmistusprosessin käyttäjinä ja valvojina. Valmistettavat tuotteet vaihtelevat juustoista jogurttiin ja jäätelöihin. Tehtäviin kuuluu myös näytteiden ottoa ja laitteistojen pesua. Ammatissa tarvitaan valmistusprosessin ja tuotteiden tuntemusta, laatutietoisuutta, huolellisuutta sekä oma-aloitteisuutta ja yhteistyötaitoja.

Lue lisää ammatista Tuotevalmistaja, meijeriteollisuus

Tuotevalmistajat työskentelevät meijereissä eri maitotuotteiden valmistuksessa. Heidän tehtävänään on prosessoida esikäsitelty raaka-aine eri automaatiolaitteistoja käyttäen valmiiksi tuotteeksi. Tuotteenvalmistajat huolehtivat siitä, että tuotannosta valmistuu kysyttyä tuotetta pakkaamoon ja sieltä edelleen varastoon tilausten mukaisesti.

Pääasiassa työ on valmistusprosessin käyttöä ja valvontaa. Meijeristä riippuen tuotevalmistajat valmistavat ravintorasvoja, juustoja, jogurttia, piimää, rahkaa, viiliä, maitojauheita, vanukkaita, raejuustoa, kermatuotteita ja jäätelöitä. Tuotteenvalmistajille annetaan tilauskanta ja aikataulut, jonka mukaan he suunnittelevat tuotannon ja valmistavat automaatio-ohjatulla linjalla tuotteita pakkausosastolle.

Työtehtäviin kuuluu tuotteiden valmistus tietyssä tuotantosuunnitelman mukaisessa aikataulussa, laitteiston tuotantovalmiuksista huolehtiminen ja tuotantohäiriöiden minimoiminen. Tuotteenvalmistajat seuraavat hygieniatasoa sekä valmiin tuotteen laatua tuotantolinjan eri kohdista otettuja näytteitä analysoimalla.

Tuotteiden valmistamisen jälkeen tuotteenvalmistaja huolehtii tuotannon lopetuksesta, koneiden alasajosta sekä koneiden ja putkistojen pesuista. Lisäksi tehtäviin sisältyy laitteistojen puhtauskokeita pesujen jälkeen.

Tuotteenvalmistaja voi toimia esimerkiksi prosessinvalvojana juuston valmistuksessa tai erikoisjuustolinjan keittosalin prosessinvalvojana. Tällöin hänen tehtäviinsä kuuluu tehdä maitotilaukset, valmistaa hapatteet ja lisäaineet, hoitaa kattiloista pumpattavan juustomassan jako, esipuristus, muottaus, myllytys, varsinainen puristus ja siirto suolaukseen.

Jäätelön valmistuksessa taas valmistuksen eri vaiheisiin osallistuu useita henkilöitä meijereiden eri osastoilla. Esimerkiksi massanvalmistaja valvoo jäätelömassan valmistusta maitotiivisteestä, kermasta ja sokerista. Hän punnitsee ja lisää aromit ja väriaineet sekä valvoo massan homogenointia, pastörointia ja jäähdytystä.

Tuotteenvalmistajat ovat keskeisiä henkilöitä meijereiden sisäisessä tiedonkulussa. He ovat yhteydessä prosessivalvomoon, prosessivastaavaan, vastaanotto- ja yhteiskäsittelyosastoihin, pakkaamoon, varastoon ja kunnossapitoon. Lisäksi heidän tehtäviinsä kuuluu yhteydenpitoa ulkoisiin sidosryhmiin.

Tuotevalmistajan tehtäviin kuuluu myös tarkistaa prosessin toimivuus. He selvittävät ongelmatilanteet, ettei asiakkaille aiheudu viivästyksiä tuotteiden saannissa. Laitteiden toimintahäiriöt kirjataan. Tarvittaessa ollaan yhteydessä huoltoon.

Tuotteenvalmistajan työ tehdään tiimeissä prosessi- ja valvomotiloissa. Työvälineinä ovat meijerituotteiden valmistuksen lukuisat automaatiojärjestelmät, erilaiset tietokoneohjatut annostelulaitteistot sekä valmistuvan tuotteen kehitystä ja laatua seuraavat mittarit ja laitteistot. Pääsääntöisesti työ on 2- tai 3-vuorotyötä.

 

 

Lue lisää ammatista Tuotevalmistaja, meijeriteollisuus

Toisen asteen ammatillista koulutusta meijerialalla järjestää Hämeenlinnassa sijaitseva Hämeen ammatti-instituutti. Suoritettava tutkinto on elintarvikealan perustutkinto. Tutkinnossa voi suuntautua meijerialaan ja valmistua meijeristiksi.

Elintarvikealan perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella sekä näyttötutkintona aikuiskoulutuksessa.

Näyttötutkintoina voidaan suorittaa ammattitaidon kartuttua myös maidonjalostajan ammattitutkinto ja meijeriteollisuuden ammattitutkinto sekä elintarviketekniikan erikoisammattitutkinto.

Hämeen ammatti-instituutissa järjestetään myös meijerialan ammatillista lisä- ja täydennyskoulutusta.

Ammattikorkeakoulutasoista meijerialan koulutusta tarjoaa Hämeen ammattikorkeakoulu Hämeenlinnassa. Bio- ja elintarviketekniikkaa opiskellen voi suuntautua meijeriteknologiaan ja suorittaa tutkinnon insinööri (AMK).

 




Lue lisää ammatista Tuotevalmistaja, meijeriteollisuus
Mainokset