Lihanleikkaaja työskentelee teurastamoiden tai makkaratehtaiden lihanleikkaamoissa ja palaosastoilla. Tehtäviin kuuluu leikata ja paloitella ruhot eri käyttötarkoituksia varten. Työ tehdään suurimmaksi osaksi käsityönä. Kädentaitoja vaativa työ on fyysisesti raskasta ja vaatii huolellisuutta sekä ripeyttä.
Lihanleikkaaja leikkaa ja paloittelee ruhot eri käyttötarkoituksia varten. Lihavalmisteiden raaka-aineeksi tai kauppaan menevä liha leikataan ja lajitellaan eri käyttötarkoituksiin sopiviksi lajitelmiksi.
Leikattavat palat siirretään kuljettimilla lihanleikkaajan käsittelyyn. Lajittelu tehdään lihan rasva- ja sidekudospitoisuuksien mukaan eri laatuluokkiin. Leikatut palalihat ja lajitelmat siirretään kuljettimilla jatkokäsittelyyn.
Lihanleikkaajat tekevät työtään noin +10-asteisessa ympäristössä. Leikkaamossa jälkikäsittelyalueella lämpötila on alle +4 C. Jauhelihan valmistuksessa laitoksessa lämpötila on korkeintaan +2 C. Leikattavien ruhojen lämpötila on useimmiten kolmen asteen paikoilla.
Paloittelu ja leikkaus ovat suurimmaksi osaksi käsityötä, jossa välineinä käytetään veitsiä, kirvestä ja sahoja. Työssä käytetään suojavaatteita. Pisto- ja viiltohaavojen torjumiseksi on suojaesiliinoja ja suojakäsineitä.
Vaihetyöksi ositetussa lihanleikkauksessa tehdään yleensä yhtä työvaihetta, mutta lihanleikkaajan on kuitenkin hallittava kaikki työvaiheet, jotta siirtyminen tehtävästä toiseen on mahdollista.
Pienissä lihanleikkaamoissa lihat paloitellaan, leikataan ja lajitellaan ns. lihatiskin ääressä muutaman henkilön ryhmätyönä. Myös ruhojen nostot ja siirrot tehdään tällöin ilman koneita. Työ on päivätyötä tai kaksivuorotyötä. Työtahti määräytyy tuotantolinjan ja urakkaporukan mukaan.
Elintarviketeollisuuden tuotantolaitokset: lihanleikkaamot ja palaosastot, jotka sijaitsevat pääasiallisesti teurastamon tai makkaratehtaan yhteydessä.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa elintarvikealan perustutkinnon liha-alaan suuntautuen. Tutkintonimike on lihatuotteiden valmistaja.
Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella ja näyttötutkintona.
Näyttötutkintoina voidaan suorittaa myös lihanjalostajan ammattitutkinto ja lihateollisuuden ammattitutkinto.