Lihanleikkaaja työskentelee teurastamoiden tai makkaratehtaiden lihanleikkaamoissa ja palaosastoilla. Tehtäviin kuuluu leikata ja paloitella ruhot eri käyttötarkoituksia varten. Työ tehdään suurimmaksi osaksi käsityönä. Kädentaitoja vaativa työ on fyysisesti raskasta ja vaatii huolellisuutta sekä ripeyttä.
Palkka ja tietoa ammatista Lihanleikkaaja
Lihanleikkaaja leikkaa ja paloittelee ruhot eri käyttötarkoituksia varten. Lihavalmisteiden raaka-aineeksi tai kauppaan menevä liha leikataan ja lajitellaan eri käyttötarkoituksiin sopiviksi lajitelmiksi.
Leikattavat palat siirretään kuljettimilla lihanleikkaajan käsittelyyn. Lajittelu tehdään lihan rasva- ja sidekudospitoisuuksien mukaan eri laatuluokkiin.
Elintarviketeollisuuden tuotantolaitokset: lihanleikkaamot ja palaosastot, jotka sijaitsevat pääasiallisesti teurastamon tai makkaratehtaan yhteydessä.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa elintarvikealan perustutkinnon liha-alaan suuntautuen. Tutkintonimike on lihatuotteiden valmistaja.
Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella ja näyttötutkintona.
Näyttötutkintoina voidaan suorittaa myös lihanjalostajan ammattitutkinto ja lihateollisuuden ammattitutkinto.