Palkka ja tietoa ammatista Yhteiskäsittelijä, meijeriteollisuus

Lisätietoa ammatista

Yhteiskäsittelijä työskentelee meijerissä pastöroitujen maitotuotteiden valmistuksessa. Yhteiskäsittelyyn kuuluvat separointi, vakiointi ja lämpökäsittely tehdään automaatiojärjestelmin, joten työ on pääasiassa prosessien valvontaa. Tehtäviin kuuluu myös näytteiden ottoa ja analysointia, laitteistojen pesua ja raportointia. Ammatissa tarvitaan mm. vastuullisuutta ja huolellisuutta sekä valmistusprosessien tuntemusta, laatutietoisuutta ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn.

Lue lisää ammatista Yhteiskäsittelijä, meijeriteollisuus

Yhteiskäsittelijä työskentelee meijerissä pastöroitujen maitotuotteiden kuten maidon ja kerman valmistuksessa. Yhteiskäsittelyssä tiloilta tuotu raakamaito separoidaan, vakioidaan ja lämpökäsitellään. Nämä prosessit kuuluvat kaikkien maitotuotteiden valmistukseen, mistä prosessin ja ammatin nimi tuleekin.

Yhteiskäsittely on pitkälle koneellistettu ja automatisoitu prosessi. Separoinnissa raakamaidosta erotetaan koneellisesti keskipakoisvoiman avulla rasvaosa eli kerma ja täysmaito. Meijeriin toimitetussa raakamaidossa on rasvaa keskimäärin 4,3 %, mutta kuluttajat haluavat vähempirasvaisia maitoja.

Vakioinnilla säädetään maidon rasvapitoisuutta, mikä tapahtuu lisäämällä rasvattomaan maitoon täysmaitoa, sekoittamalla kermaa ja rasvatonta maitoa toisiinsa separoinnin yhteydessä tai sekoittamalla putkistoissa 12 % rasvaa sisältävää kermaa ja rasvatonta maitoa toisiinsa.

Myös homogenointi tehdään yhteiskäsittelyosastolla, vaikkei kaikkea maitotuotteeksi käytettävää maitoa homogenoidakaan. Maidon sisältämät rasvat pilkotaan pieniksi, jotta ne pysyisivät tasaisesti maidossa, eikä seisovan maidon pinnalle nouse rasvakerrosta.

Lämpökäsittelyllä vaikutetaan maidon mikrobiologiseen laatuun ja säilyvyyteen. Pastöroinnissa maito kuumennetaan yli +72-asteeseen 15 sekunnin ajaksi joko levylämmön- tai putkilämmönvaihtimessa, jolloin tauteja aiheuttavat bakteerit tuhoutuvat.

Yhteiskäsittelyn tuloksena valmistuu rasvattomia maitoja, ykkösmaitoja, kevytmaitoja, täysmaitoja ja kermaa sekä hapattamalla valmistettuja piimää ja viiliä. Valmiit tuotteet menevät laadunvarmistuksen, pakkaamon ja varaston kautta myyntiin. Tuotteet valmistetaan nestepakkaamon, tuotevaraston ja maitopoolin tilausten mukaisesti, liittyen esimerkiksi tuotekannattavuuteen ko. hetkellä.

Maitoa ja kermaa menee myös jatkojalostukseen, jossa niistä valmistetaan esimerkiksi voita, juustoja ja jäätelöä. Yhteiskäsittelijä prosessoi maidon tuotanto-osastojen käyttöön, eli ohjaa maidon sen laadun ja tarpeen mukaan oikealle tuotantolinjalle.

Tehtäviin kuuluu myös näytteiden ottoa, rasvapitoisuuksien analysointia ja pH-analyysien tekemistä. Myös laitteistojen pesu kuuluu tehtäviin, mikä tapahtuu kierrättämällä liuoksia ja huuhdevettä putkistojen, tankkien jne. läpi. Automaattista pesua ohjataan tietokoneella. Työhön kuuluu myös tuotannossa ilmenneiden ongelmien selvittämistä sekä joskus myös maidon vastaanoton hoitamista, esimerkiksi yövuorossa.

Yhteiskäsittelijän työ on pääasiassa valvomossa näyttöpäätteen ääressä tehtävää prosessin ja laitteistojen toiminnan valvontaa. Tuotantotiloissa käydään ottamassa näytteitä ja selvittämässä ongelmia. Laadunvarmistamiseen käytetään erilaisia analysaattoreita. Tuotantoon liittyvää raportointia tehdään tietokoneella.

Työ yhteiskäsittelyssä on kolmivuorotyötä, jossa työskennellään usein yksin. Työvuoron aikana tehdään kuitenkin yhteistyötä maidon vastaanotossa ja pakkaamossa työskentelevien kanssa.

 

Lue lisää ammatista Yhteiskäsittelijä, meijeriteollisuus

Toisen asteen ammatillista koulutusta meijerialalla järjestää Hämeenlinnassa sijaitseva Hämeen ammatti-instituutti. Suoritettava tutkinto on elintarvikealan perustutkinto. Tutkinnossa voi suuntautua meijerialaan ja valmistua meijeristiksi.

Elintarvikealan perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella sekä näyttötutkintona aikuiskoulutuksessa.

Näyttötutkintoina voidaan suorittaa ammattitaidon kartuttua myös maidonjalostajan ammattitutkinto ja meijeriteollisuuden ammattitutkinto sekä elintarviketekniikan erikoisammattitutkinto.

Hämeen ammatti-instituutissa järjestetään myös meijerialan ammatillista lisä- ja täydennyskoulutusta.

Ammattikorkeakoulutasoista meijerialan koulutusta on tarjolla Hämeen ammattikorkeakoulussa Hämeenlinnassa. Bio- ja elintarviketekniikkaa opiskellen voi suuntautua meijeriteknologiaan ja suorittaa tutkinnon insinööri (AMK).




Lue lisää ammatista Yhteiskäsittelijä, meijeriteollisuus
Mainokset