Artesan, guldsmide

Axxell
Yhteenveto
ruotsi
14.8.2023
marker Hakuaika käynnissä
   
Lähiopetus
Espoo
Ammatilliset perustutkinnot

Artesan, guldsmide

 Grundexamen inom konstindustri, guldsmide

Lär dig tillverka smycken!

Vill du förverkliga spännande och fungerande smycken? Hos oss får du en utbildning som omfattar hela den kreativa processen från idé och produktutveckling till själva tillverkning av produkten. Du får utveckla dina idéer, jobba med din kreativitet samt öva dig i att se och förstå vad som är viktigt i tillverkningsprocessen. Bli proffs på smyckestillverkning!

Guldsmide grundar sig på starka hantverkstraditioner. Tyngdpunkten i utbildningen ligger på smyckestillverkning med fokus på ett starkt tekniskt hantverkskunnande. Du studerar bl.a. materialkännedom, olika tekniker och stenfattning.

Utbildningen förverkligas som flerformsstudier, vilket betyder närstudier, distansstudier, egenstudier och utbildning på arbetsplats, alltså praktik.
Utbildningen är i huvudsak praktisk och teoriundervisningen är till stor del integrerad i det praktiska arbetet. Närstudierna ordnas 2 kvällar/vecka, kl.16.30 - 21.15, samt ca. ett veckoslut, fredag kväll och lördag, per månad. Schemat får man i god tid.

Utbildningen förutsätter dessutom arbete på egenhand, antingen i egen eller i skolans verkstad samt användning av digitala hjälpmedel. Åldersgränsen till utbildningen är 18 år.

Utbildningen är tvåspråkig (svenska och finska), en del av materialet kan vara på ettdera språket. Om ditt modersmål inte är ett av undervisningsspråken måste du visa att du har tillräckliga kunskaper i undervisningsspråket, antingen genom ett intyg eller ett språktest före antagning.

Undervisningen är avgiftsfri, men det uppstår materialkostnader när du arbetar med övningsarbete under utbildningen.

Kostnad

När du arbetar med övningsarbeten under utbildningen tillkommer materialkostnader, kostnader kan även uppkomma för yrkeslitteratur om du önskar köpa egen.

Studietid

augusti 2023- juni 2025

Observera, är ditt modersmål ett annat än utbildningsspråket, behöver du uppvisa tillräckliga kunskaper i det utbildningsspråket, genom att delta i ett språkprov eller visa upp ett inteyg över tillräckliga språkkunskaper.

Det är möjligt att studera på läroavtal. Kontakta läroavtalsbyrån vid Axxell, Klara Roos tfn 044 739 7359 eller klara.roos@axxell.fi.

Examensdelar

Studierna består av två obligatoriska examensdelar och fyra valbara, alltså totalt sex examensdelar. Axxell erbjuder följande examensdelar, men i den personliga utvecklingsplanen för kunnande kan den studerande också välja andra examensdelar som hen gör via läroavtal eller på en utbildningsavtalsplats.

Obligatoriska examensdelar

  • Produktifiering och kommunikation om kunnandet, 10 kp - du lär dig grunderna i dokumentering, produktifiering och marknadsföring.
  • Tillverkning av en ädelmetallprodukt eller ett graveringsarbete, 45 kp - du lär dig olika tekniker och planerar och tillverkar en smyckesset till en kund eller målgrupp.

Valbara examensdelar

  • Planering och förverkligande av en produkt, ett utrymme eller en tjänst, 45 kp - du lär dig olika tekniker och arbetssäkerhet inom guldsmide. I den här examensdelen ingår också materiallära, yrkeshistoria, prissättning och grunder i produktplanering.
  • Ringar för olika tillfällen, 15kp - du lär dig hur olika typer av ringar tillverkas och används.
  • Planering och förverkligande av en kollektion, 15kp - du lär du dig att planera och tillverka en smyckesserie för en kund eller målgrupp och utvecklar dina tekniska färdigheter.
  • Specialisering inom konstindustrin, 15kp - du lär dig att planera och tillverka smycken som lämpar sig för serietillverkning och utvecklar dina tekniska färdigheter.

Bilder

Stora bilden: Sholpan Aliyeva, slutarbete

Lilla bilden: Anastasia Filatova, yrkesprov

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Jos haluat lisätietoa aiheesta Artesan, guldsmide, voit täyttää alta löytyvän yhteydenottolomakkeen. Kysymyksesi lähetetään suoraan oppilaitokselle.

Kostnader

Utbildningen är gratis, men studerande betalar materialkostnaderna som varierar beroende på hurudan planering den studerande gjort. Vanligt är materialkostnader på 500-700€ för hela studietiden. De största kostnaderna kommer första året. Därefter görs flere arbeten som har karaktären av beställningar. Under perioderna av inlärning i arbete och allmänna studier uppstår heller inga materialkostnader.

Beställ information

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Artesan, guldsmide? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

Axxell

Axxellerera dina framtidsutsikter – vi har utbildningar både på svenska och på finska

Du kan bli kock, närvårdare, barnledare, husbyggare, merkonom, djurskötare, rörmontör... Möjligheterna är många! Utveckla din yrkeskunskap på ett flexibelt sätt vid Axxell! Axxell har ett mångsidigt utbud av yrkesutbildningar både för unga och vuxna. Utbildningarna som i första hand är...


Lue lisää oppilaitoksesta Axxell ja katso koulutustarjonta täältä

Axxell yhteystiedot

Axxell

Ratakatu 75
10300 Karjaa

 Näytä puhelinnumero
www.axxell.fi


Arvioinnit
Arvioinnit
Artesan, guldsmide ei ole saanut vielä yhtään arviointia. Anna oma arviointisi.

Oppilaitoksen arvioinnit
(4,0)
Perustuu 1 arviointiin
Näytä oppilaitoksen kaikki arvioinnit
Ota yhteyttä

Tilataksesi lisätietoa koulutuksesta Artesan, guldsmide täytä seuraavat tiedot: